blog

رسپی انواع آب دوغ خیار غذای تابستانی به صورت سنتی برای 6 تا 8 نفر

رسپی انواع آب دوغ خیار غذای تابستانی به صورت سنتی برای 6 تا 8 نفر

با گرم‌تر شدن هوا، کم‌کم سروکله غذاهای تابستانی و خنک هم پیدا می‌شود. آبدوغ خیار مامان‌پز یکی از این غذاهاست. در ادامه، درباره این غذای ایرانی، تاریخچه و طرز تهیه آن بیشتر توضیح می‌دهیم.

آنچه در این مطلب خواهید آموخت

آبدوغ خیار؛ سوپ سرد ایرانی‌ها

به هر گوشه از دنیا که سفر کنید سوپ‌های مختلفی در سفره مردم آن نقطه از دنیا می‌بینید و سوپ‌های سرد هم بخشی از این منوی رنگارنگ را تشکیل می‌دهند. «آخو بلانکو» و «گازپاچو» اسپانیایی گرفته تا «سوپ ماست و اسفناج» مصری، همه سوپ‌های سردی هستند که معمولا در روزهای گرم سال مهمان سفره‌ها می‌شوند. آب دوغ خیار هم جزو همین سوپ‌ها است.

شهرت آب دوغ خیار، این سوپ سرد خاطره‌انگیز را هم مثل بسیاری از غذاهای ایرانی مدیون آشپزخانه‌های مردم در زمان شاهان ایرانی به ویژه ناصرالدین شاه قاجار هستیم. قضیه آبدوغ خیار هم از این قاعده مستثنی نیست. احتمالا اگر این شاه قاجاری هوس نمی‌کرد غذایی که مردم می‌خورند را امتحان کند، آب دوغ خیار تا این اندازه شهرت پیدا نمی‌کرد.

قضیه آبدوغ خیار ایرانی‌ها به همین جا ختم نمی‌شود. نشریه مشهور نیویورک‌تایمز هم بارها از این سوپ سرد جذاب به عنوان یکی از بهترین غذاهای دنیا نام برده است. در فصل گرما، این غذا به یکی از محبوب‌ترین غذاهای رستوران‌های ایرانی تبدیل می‌شود. مامان‌پز هم به عنوان پلت‌فرم ارائه غذای شرکتی از این قاعده مستثنی نیست.

در مامانپز ثبتنام کن

طرز تهیه آب دوغ خیار با ماست

در روزهای گرم تابستان هر نوشیدنی یا دسر خنکی می‌تواند شما را سرحال کند اما کمتر غذایی مثل آب دوغ خیار این قابلیت را دارد که هم مقوی باشد و هم به خنک‌تر شدن روزهای داغ تابستانی کمک کند. این غذای سنتی ایرانی طرز تهیه‌ای بسیار ساده دارد. کافیست مواد لازم برای آب دوغ خیار را آماده و با هم ترکیب کنید.

مواد لازم برای آب دوغ خیار برای ۶ تا ۸ نفر

ماست محلی یا چکیده ۶۰۰ گرم
خامه صبحانه ۶ قاشق غذاخوری
یخ به اندازه کافی
خیار متوسط ۶ عدد
دوغ محلی یا بدون گاز ۳ لیتر
کشمش ۶۰۰ گرم
سبزی آب دوغ خیار شامل نعناع، ریحان، مرزه، تره و شوید به اندازه دل‌خواه
گلبرگ گل محمدی خشک شده به اندازه دل‌خواه
نمک به مقدار لازم

مرحله اول از طرز تهیه آب دوغ خیار با خامه

برای درست کردن یک آب دوغ خیار مجلسی، باید خیارها را به یک اندازه و نگینی خرد کنید. سپس، سراغ سبزی‌های معطر آب دوغ خیار بروید و آنها را ساطوری کنید. این سبزی‌ها باید به اندازه‌ای که طعم آنها با هم ترکیب شود، ریز شده باشند.

مرحله دوم: ترکیب کردن ماست با مواد دیگر

ماست و خامه را در ظرفی جداگانه خوب هم بزنید. سپس، آن را به درون ظرف اصلی بریزید و بقیه مواد به جز دوغ و یخ را به آن اضافه کنید. ماست باید با سایر مواد کاملا ترکیب شود.

مرحله سوم: اضافه کردن دوغ و یخ

برای درست کردن غذای آب دوغ خیار می‌توانید از دوغ محلی، دوغ بدون گاز یا حتی آب استفاده کنید. در صورت انتخاب دوغ برای تهیه این غذا، بهتر است که نمک به آن اضافه نکنید اما اگر آب را به ظرف آب دوغ خیار اضافه می‌کنید، بسته به طعم ماست که کم‌نمک یا خوش‌نمک باشد، می‌توانید به آن مقداری نمک هم اضافه کنید. در نهایت، آب یا دوغ را به همراه یخ داخل ظرف بریزید و آن‌قدر هم بزنید که یک مایع یکدست درست شود. آب دوغ خیار آماده است! می‌توانید آن را با سبزیجات خشک، تربچه یا غنچه‌های گل محمدی تزئین و نوش جان کنید.

طرز تهیه آبدوغ خیار با سبزی خشک

غذای آب دوغ خیار

همان‌طور که اشاره شد، سبزی یکی از مواد لازم برای اجرای مراحل طرز تهیه آبدوغ خیار است و معمولاً از سبزیجات تازه ساطوری شده برای درست کردن این غذا استفاده می‌کنند. بااین‌حال، اگر سبزی تازه در دسترس ندارید، می‌توانید مراحل توضیح داده شده در طرز تهیه آب دوغ خیار ساده خانگی را با سبزیجات خشک معطر طی کنید.

طرز تهیه آب دوغ خیار با گردو

آب دوغ خیار جزو آن دسته از غذاهای ایرانی است که می‌توانید مواد اولیه آن را طبق سلیقه و ذائقه خود کم و زیاد کنید. معمولا در مراحل طرز تهیه آب دوغ خیار مجلسی به آن گردوی خرد شده هم اضافه می‌کنند. میزان خرد شدن گردو هم به ترجیحات شما بستگی دارد. بعضی‌ها دوست دارند تکه‌های گردو را زیر دندان کاملا احساس کنند و برخی از افراد ترجیح می‌دهند که گردو بسیار ریز خرد شود. به‌هرحال، جزو هر یک از این دو دسته که باشید، جهت تهیه آب دوغ خیار برای ۶ تا ۸ نفر، علاوه بر مواد اولیه‌ای که در طرز تهیه آب دوغ خیار با ماست از آنها نام بردیم، به ۶۰۰ گرم گردو هم نیاز دارید.

طرز تهیه آب دوغ خیار بدون خامه

آب دوغ خیار در روزهای داغ تابستان

اگر عاشق طعم آب دوغ خیار در روزهای داغ تابستان هستید اما رژیم کاهش وزن هم دارید، خودتان را از لذت چشیدن طعم بهترین آب دوغ خیار محروم نکنید. طرز تهیه آب دوغ خیار رژیمی با طرز تهیه آب دوغ خیار با ماست هیچ تفاوتی ندارد. تنها کاری که باید بکنید این است که به جای ماست محلی پرچرب از ماست کم‌چرب استفاده کنید و صد البته خامه را از مواد اولیه حذف کنید.

ادویه آب دوغ خیار

احتمالا شما هم در قفسه فروشگاه‌های بزرگ و کوچک با چیزی به نام ادویه آب دوغ خیار مواجه شده‌اید. این ادویه معمولا ترکیبی از نعناع، کاکوتی، شاهی و ریحان خشک شده است. شما می‌توانید این سبزیجات را به صورت تازه یا خرد شده در غذای آب دوغ خیار بریزید تا طعم بهشتی پیدا کند.

سبزی معطر آب دوغ خیار

سبزی آب دوغ خیار لاکچری هم جزو آن دسته از مواد اولیه است که در شهرها و مناطق مختلف ایران ترکیبات نسبتا متفاوتی دارد. معمولا برای تهیه این سوپ سرد ایرانی از سبزیجات معطر محلی یا سایر سبزیجات معطر مثل ترخون، نعناع و ریحان استفاده می‌کنند. مزره، تره، شوید و حتی تربچه و پیازچه هم از جمله سبزیجاتی هستند که در تهیه این غذا به کار می‌روند.

خواص آب دوغ خیار

آبدوغ خیار غذایی سبک، مقوی و انرژی‌بخش است. ترکیبات آب دوغ خیار موادی هستند که هر کدام سرشار از ویتامین و مواد مغذی است. دوغ ماده اصلی این سوپ سرد کلسیم و منیزیم فراوانی دارد. خیار حاوی مواد مغذی مانند منیزیم، پتاسیم و البته، آب فراوان است و به خنک شدن بدن و رفع عطش در فصل گرما کمک می‌کند. کشمش و گردو هم که اغلب چاشنی این غذا محسوب می‌شود، به بهبود فعالیت مغز کمک می‌کنند. سبزیجات به‌کاررفته در آن نظیر نعنا، تربچه، ریحان و ترخون هم برای فعالیت بهتر دستگاه گوارش و افزایش اشتها مفیدند و فیبر بالایی دارند.

نکات مهم آب دوغ خیار

آب دوغ خیار اصیل ایرانی

  • در دستور تهیه آب دوغ خیار اصیل ایرانی خامه وجود ندارد اما اگر می‌خواهید یک آب دوغ خیار مجلسی درست کنید، خامه به جذاب‌تر شدن طعم آن کمک می‌کند.
  • خیار را می‌توانید با پوست یا بدون پوست به این غذا اضافه کنید. البته، اگر می‌خواهید آب دوغ خیار سنتی درست کنید، بهتر است خیار با پوست باشد.
  • ماست و دوغی که در آب دوغ خیار به کار می‌روند، هر چه ترش‌تر باشند، بهتر است.
  • اگر می‌خواهید پیازچه را به سبزیجات آب دوغ خیار اضافه کنید، بهتر است تا زمان خوردن آن صبر کنید. در صورت اضافه کردن پیازچه در زمان نزدیک به سرو، این سبزی بافت بهتری پیدا خواهد کرد.
  • اضافه کردن عرق کاکوتی یا گلاب به آب دوغ خیار طعم متفاوت و جذاب‌تری می‌دهد.
  • پیاز خرد شده هم به آب دوغ خیار طعم لذت‌بخشی می‌دهد.

آبدوغ خیار پرطرفدار مامان‌پز

آبدوغ خیار پرطرفدار مامان‌پز

آبدوغ خیار مامان‌پز از جمله غذاهایی است که در فصل گرما مشتریان پروپاقرصی پیدا می‌کند. این غذا دستپخت مامان‌ مهناز و مامان کیمیا است.

بیشتر مشتریان مامان مهناز را با غذاهای ایرانی مانند دیزی، باقالی پلو با گوشت گردن یا ماهیچه و زرشک پلو با مرغ می‌شناسند. بااین‌حال، فصل گرما که فرامی‌رسد، نام مامان مهناز در کنار مامان کیمیا به یک دلیل دیگر هم بر سر زبان‌‌ها میفتد: آبدوغ خیار.

مامان مهناز بعد از دریافت سفارش مشتری، برای هر پرس حدود ۵۰ گرم نان خشک اعلا را در بسته‌بندی جداگانه می‌گذارد. بعد سراغ خیارهای تازه و قلمی که با سلیقه مادرانه خرد شده را به همراه گردو و کشمش در ظرف دلی یک‌بار مصرف می‌ریزد. بهترین سبزیجات معطر و یک بطری دوغ تازه را هم در کنار آن بسته‌بندی می‌کند. در آخر، این بسته‌ها را به همراه ظرف مایکروویوی ۱۲۰۰ سی‌سی در جعبه مخصوص ارسال مامان‌پز می‌گذارد. مشتری می‌تواند طبق ذائقه و سلیقه خود این مواد را در ظرف طب‌پلاس ترکیب کند تا نتیجه یک آبدوغ خیار خوشمزه و هیجان‌انگیز شود.

حرف آخر

آبدوغ خیار از آن دسته غذاهای مناسب برای فصل گرماست که بیشتر ایرانی‌ها آن را دوست دارند. این غذای آسان برای ناهار تابستانی در مامان‌پز با مواد اولیه تازه، عشق و حساسیت‌های مادرانه آماده می‌شود. این غذا را می‌توانید در روزهای آخر هفته سفارش بدهید تا هم کارمندان را شگفت‌زده کنید و هم همه برای تعطیلاتی آرامش‌بخش آماده شوند.

سؤالات متداول

کالری آب دوغ خیار چقدر است؟

هر ۱۰۰ گرم از آب دوغ خیار حدود ۶۹ کالری دارد.

آب دوغ خیار چه عوارضی دارد؟

این غذا هیچ عارضه‌ای جز خواب‌آلودگی ندارد.

آب دوغ خیار غذای کدام شهر است؟

اصلی‌ترین رسپی آب دوغ خیار متعلق به شهر شیراز است.

Source link

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *