۱۰ مدل غذای بهاری و بهترین رژیم غذایی فصل بهار
با شروع بهار و تغییر فصل غذاهای سفره ایرانی نیز معمولاً تغییر میکنند. انواع غذای فصل بهار اغلب با مواد اولیهای درست میشوند که در اولین فصل از سال میتوانید بهترین آنها را پیدا کنید. از چغاله بادام گرفته تا کنگر، ریواس و حتی نخودفرنگی، سبزیجات، میوهها و صیفیجاتی که در فصل بهار به بار مینشینند، میتوانند به خوشمزهترین غذاهای بهاری شما تبدیل شوند. برای اینکه غذاهای مناسب این فصل را آماده کنید، باید دستور پخت آنها را بدانید. در این مطلب از مامانپز، به معرفی غذاهای بهاری و دستورپخت آنها میپردازیم.
آنچه در این مطلب خواهید آموخت
خورشت فصل بهار
خورشتهای ایرانی معمولاً محبوبترین انواع غذا فصل بهار هستند. این خورشتهای بهاری دستورپختهای سادهای دارند که در ادامه با آنها آشنا میشوید.
۱. خورش گوجه سبز یا آلوچه
فرقی نمیکند که به این میوه گوجه سبز بگویید یا معتقد باشید که نام آن آلوچه است؛ بههرحال، با استفاده از این میوه بهاری میتوانید یک خورشت خوشمزه که البته، یکی از غذاهای مناسب فصل تابستان نیز به شمار میرود، بپزید.
برای پختن خورشت آلوچه، باید پیاز و گوشت را خوب تفت دهید و به آن چند لیوان آب بیفزایید. بعد از اینکه گوشت مغزپخت شد، جعفری و نعنای ساطوری و سرخ شده را به آن بیفزایید. پس از حدود ۱۵ دقیقه، آلوچه که میتوانید هسته آن را جدا کنید را به قابلمه بیفزایید و اجازه بدهید تا خورشت با حرارت ملایم خوب غلیظ شود.
۲. خورش چغاله بادام
چغاله بادام جزو خوراکیهای نوبرانه فصل بهار است که میتوانید با استفاده از آن یک خورشت خوشمزه نیز بپزید. برای طبخ خورشت چغاله بادام میتوانید از گوشت قرمز یا گوشت مرغ استفاده کنید.
برای درست کردن این خورشت خوشمزه باید چوبهای چغاله بادام را جدا کنید. در صورتی که چغاله بادام درشت باشد، آن را خرد کنید. اگر هم اندازههای کوچکتری دارد، نیازی به خرد کردن آن نیست. چغاله بادام آماده شده را در آب بخیسانید. سپس، پیاز و گوشت را تفت دهید و چغاله بادام را به آن اضافه کنید. بعد از چند دقیقه تفت دادن چغاله بادام، نوبت به گشنیز و جعفری ساطوری و سرخ شده میرسد. در نهایت، نمک و ادویه و چند لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و اجازه بدهید تا خورشت خوب جا بیفتد.

۳. خورش ریواس
ریواس یکی دیگر از محصولات گیاهی فصل بهار است که در برخی شهرهای ایران برای طبخ نوعی غذای محلی به نام خورش ریواس از آن استفاده میکنند. دستورپخت خورش ریواس بسیار ساده است.
شما باید گوشت قرمز یا گوشت مرغ را همراه با پیاز تفت دهید. سپس، نعنا و جعفری ساطوری و تفت داده شده را همراه با چند لیوان آب به آن بیفزایید. وقتی گوشت تقریباً پخته شد، ساقه ریواس خرد شده را به آن بیفزایید. در نهایت، صبر کنید تا خورش با حرارت ملایم خوب جا بیفتد.
۴. خورش کنگر

کنگر بهاری بهترین ماده اولیه برای طبخ یک غذای محلی دیگر به نام خورش کنگر است. این غذا که بیشتر در مناطق کوهستانی مانند کرمانشاه پخته میشود، طرفداران بسیاری دارد.
برای پختن خورشت کنگر باید گوشت و پیاز را تفت دهید و به آن رب گوجه فرنگی بیفزایید. بعد از اینکه رنگ رب باز شد، چند لیوان آب به قابلمه اضافه کنید. پس از نیمپز شدن گوشت، نوبت به جعفری و نعنای ساطوری و سرخ شده و همچنین، کنگر پاک شده که تفت دادهاید، میرسد. در آخر، این خورشت خوشمزه بهاری با حرارت ملایم میپزد و جا میفتد.
۵. خورشت نخودفرنگی
خورشت نخودفرنگی یکی دیگر از انواع غذای بهاری است که طعمی شگفتانگیز دارد. برای طبخ این خورشت پرطرفدار باید گوشت و پیاز را تفت دهید. سپس، به آن نخودفرنگی و هویج خرد شده بیفزایید. پس از آن نوبت به رب گوجه فرنگی میرسد. پس از چند دقیقه تفت دادن رب، چند لیوان آب به قابلمه اضافه کنید و اجازه بدهید تا خورشت نخودفرنگی خوب بپزد. برای خوشمزهتر شدن این خورشت میتوانید از زعفران دمکرده، گرد غوره و لیمو عمانی استفاده کنید.
غذاهای پلویی بهار
بهترین غذاهای فصل بهار شامل برخی از غذاهای پلویی ایرانی نیز میشوند. این غذاها معمولاً با سبزیجات بهاری آماده میشوند و طعم بینظیری دارند.
۶. والک پلو

در برخی از شهرهای ایران، والک پلو یک غذای شب عید محسوب میشود اما میتوان آن را به عنوان غذای فصل بهار نیز طبخ کرد.
برای درست کردن والک پلو باید برنج را در آب در حال جوش بریزید تا نیمپز شود. سپس، والک پاک و خرد شده را به آن بیفزایید. بعد از چند دقیقه، این ترکیب را درون آبکش بریزید. سپس، آن را بعد از تهدیگ دلخواهتان به قابلمه اضافه کنید. برای خوشمزهتر شدن والک پلو میتوانید به آن مقداری کره و زعفران دمکرده نیز اضافه کنید. وقتی والک پلو دم کشید، آن را به صورت یک غذای گیاهی یا همراه با گوشت قرمز یا گوشت مرغ سرخ شده سرو کنید.
۷. شنگ پلو
شنگ پلو نیز یکی از غذاهای محلی بهاری است که فواید سلامتی بسیاری دارد. برای پختن این غذا از نوعی سبزی کوهی به نام شنگ استفاده میکنند. شنگ از نظر ظاهری به تره شباهت دارد اما برخلاف تره گیاهی با طعم ترش است.
برای پخت شنگ پلو، پیاز و گوشت را تفت میدهند و با چند لیوان آب میپزند. در ادامه، برنج را به آب در حال جوش اضافه میکنند و پس از چند دقیقه شنگ خرد شده را به آن میفزایند. وقتی برنج نیمپز شد، محتویات قابلمه را آبکشی میکنند و بعد از تهدیگ دلخواه درون قابلمه میریزند و دم میکنند. در نهایت، پس از دم کشیدن شنگ پلو، آن را همراه با گوشت آماده شده سرو میکنند.
خوراک های فصل بهار
فصل بهار بهترین فصل برای طبخ خوراکهای خوشمزه نیز هست. برای درست کردن غذاهای نونی مناسب فصل بهار میتوانید از غذاهایی که در ادامه میخوانید، ایده بگیرید.
۸. آش آلوچه
آش گوجه سبز یا آلوچه یکی از غذاهای زمستانی و بهاری محبوب در میان ایرانیان است. اگر برای پختن این آش از آلوچه خشک شده استفاده کنید، غذایی زمستانی میشود و در صورت طبخ آن با گوجه سبز تازه، به یک غذای بهاری تبدیل خواهد شد. طرز تهیه این آش نیز بسیار ساده است.
سبزی آش را تفت دهید و به آن پیاز خرد شده بیفزایید. سپس، عدس، نخود و برنج نیمدانه خیس خورده را به آن اضافه کنید. پس از چند دقیقه تفت دادن این ترکیبات، به آن عصاره قلم و چند لیوان آب اضافه کنید. وقتی برنج و حبوبات مغزپخت شدند، گوجه سبز یا آلوچه را اضافه کنید و اجازه بدهید تا آش با حرارت ملایم خوب بپزد و جا بیفتد.
۹. کوکو والک
والک را میتوان برای پختن یک کوکوی خوشمزه نیز به کار برد. برای آماده کردن مایه کوکو والک باید والک خرد شده را با تخم مرغ، مغز گردوی خرد شده، زرشک خیس خورده، نمک و فلفل ترکیب کنید. مایه درست شده را مانند مایه کوکو سبزی در روغن سرخ کنید. این غذای مناسب فصل بهار با نان تازه سرو میشود.
۱۰. پیتزای مارچوبه

مارچوبه یکی دیگر از محصولات بهاره است که میتوانید برای طبخ غذا از آن استفاده کنید. یکی از بهترین غذاهایی که با این محصول گیاهی آماده میشود، پیتزای مارچوبه است. برای آماده کردن تاپینگ این پیتزا باید مارچوبه را در آب بجوشانید تا تلخی آن از بین برود. سپس، آن را به روغن آغشته کرده و همراه با پنیر و مخلفات دلخواه خود روی خمیر پیتزای آماده شده بریزید. این پیتزا باید به مدت ۲۰ دقیقه در فر با دمای ۲۳۰ درجه سانتیگراد بپزد.
نکات تغذیه ای فصل بهار
در فصل بهار باید این نکات تغذیهای را رعایت کنید تا سلامت جسمی شما تضمین شود:
- از مصرف غذای چرب، سنگین و فرآوری شده خودداری کنید. این غذاها در هر فصلی از سال برای بدن شما مضر هستند و به مشکلاتی نظیر اضافه وزن و ابتلا به کبد چرب دامن میزنند.
- غذاها و نوشیدنیهای دارای طبع گرم میل کنید. این غذاها و نوشیدنیها میتوانند به بهبود سلامت شما در فصل آغازین سال کمک کنند.
- غذاهای مناسب فصل بهار با مواد اولیه تازه نوش جان کنید. سبزیجات و گیاهانی که در فصل بهار رشد میکنند، فواید سلامتی بسیاری دارند. به عنوان مثال، سبزی شنگ یک سبزی کوهی خونساز است. استفاده از این محصولات گیاهی تازه برای طبخ غذاها شما را از فواید آنها بهرهمند خواهد کرد.
رژیم غذایی مناسب فصل بهار
داشتن بهترین تغذیه در فصل بهار میتواند سلامت شما را تضمین کند. کارشناسان توصیه میکنند که در این فصل از سال به جای مصرف غذاهای گوشتی به میل کردن غذاهای گیاهی یا غذاهایی که با سبزیجات و محصولات نوبرانه بهاری طبخ میشوند، فکر کنید. غذاهایی مانند آش گوجه سبز یا سایر آشها و خوراکهای ایرانی میتوانند سلامت جسمی و روانی شما را تضمین کنند. اگر این غذاها با مواد اولیه تازه آماده شوند، بدون شک، فواید بسیاری برای سلامت شما خواهند داشت.
علاوهبراین، بهتر است نوشیدنیهایی مانند شربت بهار نارنج یا شربت کاسنی که از محصولات گیاهی تازه آماده میشوند را در میان وعدههای خود میل کنید. این شربتهای گیاهی به افزایش انرژی و نشاط شما در فصل بهار کمک کرده و شما را از خوابآلودگی مختص فصل بهار رها خواهند کرد.
کلام آخر
اولین فصل از سال معمولاً با رویش سبزیجات و محصولات گیاهی خوشمزه همراه میشود. از این محصولات گیاهی برای طبخ انواع غذای مناسب فصل بهار استفاده میکنند. در این مطلب، با دستورپخت ۱۰ مدل غذای بهاری پرطرفدار و نکات تغذیهای مخصوص اولین فصل از سال آشنا شدید. پیشنهاد میکنیم از فرصتی که دارید استفاده کنید و این غذاهای بهاری خوشمزه را به سفره خانواده خود اضافه کنید.